Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum lancerer ny specialøl

Øl-Anton, Anton Graven Larsen (1909-1963), var brygger Kirsten Kjeldgaards højt betroede medarbejder
Øl-Anton, Anton Graven Larsen (1909-1963), var brygger Kirsten Kjeldgaards højt betroede medarbejder

»Øl-Anton – Fjerritslev Bock« er navnet på nyskabelsen, der føjer sig smukt ind i fortællingen om Bryggerbyen Fjerritslev

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum er nu klar til lancering af en ny specialøl, der er opkaldt efter brygger Kirsten Kjeldgaards trofaste medarbejder Anton Graven Larsen – i by og omegn bedst kendt som »Øl-Anton«. Det sker i nært samarbejde med Renés Vin & Grønttorv, og »Øl-Anton« er i handlen fra uge 37 hos René samt Min Købmand, MENY og SuperBrugsen.

Den nye øl er brygget hos Thisted Bryghus, der er landskendt for sin høje kvalitet. Der er tale om en mørk og kraftig, undergæret dobbelt-bock med rund og fyldig karakter, inspireret af bayerske Paulaner, der bryggede verdens første bock, dobbelt-bocken Salvator.

− Vores lokale udgave har fået en ekstra tand røget og ristet malt til en kompleks og dejlig dobbelt-bock, der passer perfekt til en god frokost eller stegeretter, forklarer Jørgen Kirk fra museumsbestyrelsen.

Udgivelsen af »Øl-Anton« markerer den igangværende, omfattende renovering af Bryggergaarden, som ventes at stå funklende flot i sin oprindelige ydre skikkelse til bryggeriets genåbning og 125-års jubilæum i foråret 2022.

Hvem var så denne Øl-Anton?

Anton Graven Larsen (1909-1963) var født på Lejrmarken sydøst for Fjerritslev og kom omkring 1930 til familien Kjeldgaards Bryggeri, hvor Kirstens mor, Kathrine Kjeldgaard, manglede en chauffør til at køre varetur med Ford T’en. Dengang var Kathrines bror, Lars Olsen, brygmester, men efter hans død i 1942 blev det Antons ærefulde ansvar at forestå brygningen af de forskellige typer hvidtøl.

Øl-Anton, der boede med sin Marie og parrets tre døtre på Borups Allé 12, var en stilfærdig type, men kendt og elsket af alle i by og omegn. Han var Kirsten Kjeldgaards højt betroede medarbejder helt frem til sin alt for tidlige død i 1963, om end de to ikke altid var helt enige. Således forlyder det, at Anton ikke umiddelbart var særlig begejstret for idéen, da Kirsten begyndte at arrangere folkelige julegilder i den gamle maltkælder i 1955. Det skulle dog vise sig at blive begyndelsen på en enorm succes!

Nyskabelsen »Øl-Anton – Fjerritslev Bock« føjer sig smukt til rækken af specialøl, der allerede er i handlen som led i fortællingen om Bryggerbyen Fjerritslev. Således har Fjerritslev Handelsstandsforening, der er museets nære samarbejdspartner, i løbet af de seneste par år sendt henholdsvis »P. Kjeldgaard – Fjerritslev IPA«, »Kathrine Kjeldgaard – Fjerritslev Classic« samt »Kirsten Kjeldgaard – Fjerritslev Brown Ale« på markedet for at synliggøre bryggeriets stifter, hans hustru og datter.

Traditionen med specialøl, der fortæller en spændende lokal historie, går tilbage til 2010, hvor Renés Vin & Grønttorv udsendte »Alverdens Casper – Fjerritslev Classic«, efterfulgt af »Alverdens Casper – Mørk Guld«, »Alverdens Casper – Fjerritslev Ale« og juleøllen »Bryggernissen«.